От 13 май, по-точно след изтичането на 24-ия му час, извънредното

...
От 13 май, по-точно след изтичането на 24-ия му час, извънредното
Коментари Харесай

Другото, в същото положение

От 13 май, по-точно след приключването на 24-ия му час, извънредното състояние трябваше да е паднало. Това би си помислил човек, в случай че има вяра на политиците или на медийните заглавия. А второто е отражение и функционалност на първото. Или другояче казано – облик и сходство.
Образът и сходството тиражира покорно на 13 май по нощите, че към този момент не сме в изключително състояние, а в изключителна епидемиологична конюнктура. Т.е. одобриха си хората едни промени в един закон и в този момент ги ползват. Лично индивидът, който преди време заподозрях за сламен, го заяви. След нестабилно безмълвие, последвано от още по-несигурна тирада.
Министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев сподели, че след изчерпателен разбор на държавния хигиеничен контрольор, държавното управление видеоконферентно е решило, че към този момент не сме в изключително състояние, а в изключителна епидемиологична конюнктура за месец време. Не се разпасвайте, очаквайте заповеди. На кг. Заповедите могат да бъдат същите, както и до момента. А могат и да не бъдат. Зависи от цялостен куп условия. Нищо, че нормативът, който създаде епидемиологичната конюнктура, е даден на Конституционния съд от президента Румен Радев. Нищо, че не знаем до каква степен правомерно ще би трябвало да се подчиним на неизвестно още какви Ананиеви заповеди. Ще би трябвало да се подчиним, тъй като държавното управление е споделило по този начин. А по какъв начин се докарахме дотук?
На 12 май измежду нощ, а и към седмица преди този момент, властимащите по изключително непосилен метод смениха изключителното състояние с изключителна епидемиологична конюнктура. Няма потребност да припомняме, че това стана с промени в Закона за здравето. Безпредметно е и да припомняме по какъв начин, тъй като облъчването преди измененията да влязат в пленарната зала, беше изключително щедро. Все още мислещите си зададоха въпроса по какъв начин по този начин министърът на опазването на здравето може да има пълномощия, по-големи от тези на Народното събрание и по-величествени от тези на сегашния министър председател. Самият злощастен министър Кирил Ананиев цялостен уикенд се изяснява в медиите, че видите ли, макар пълномощията, той в никакъв случай не взимал решенията самичък. Винаги в екип – ту с държавното управление, ту с Националния действен щаб (НОЩ). Винаги се бил съветвал индивидът. Да са живи и здрави консултантите му, които го посъветваха да издава и анулира заповеди от вида на " ти за какво си с маска, ти за какво си без ". И след това да се стигне до алтернативата фишуто персонално защитно средство ли е и може ли да разгадаем фереджетата и бурките заради изключителното състояние.
Цялата ситуация/обстановка (подберете синоним по ваш усет, все същото е), породи комплициране и поредност правосъдни искове против Ананиев. Някои от тях бяха признати от Върховен административен съд като възможни. И какво друго генерират тези обстоятелства? Във всеки случай не публично доверие. Някой някъде по върховете на страната се усети, че не таман министър Ананиев би трябвало да е лицето, което ще основава условия в страната и в обособени райони (по свое усмотрение).
Впрочем, ето ви още един синоним от веригата – състояние, обстановка, конюнктура, условия. Така и не се разбра какви би трябвало да бъдат събитията, с цел да възникне конюнктура. Затова пък се разбра, че ситуацията ще я прави Министерския съвет. Не Народното събрание. Народните избраници ще са заети да префасонират един куп закони. Защо ли? Защото изключителното състояние продължава да работи и при последвалата хипотетична изключителна епидемиологична конюнктура. Става дума за някои ограничения, които би трябвало да са права или богатства. Мярката " 60 на 40 " да вземем за пример, за която множеството представители на бизнеса споделят, че не работи. Някои разсрочвания по заплащания и заеми, неразбираемо с каква полза. И някои други неизброими богатства, които обаче са с неразбираема изгода за стопанската система като цяло. Нещо щяло да се случи с ДДС-то. Засега в интерес на жизненоопределящите сектори хотелиерство и ресторантьорство. Сигурно са доста потърпевши и доста структуроопределящи за родното стопанство. Кои сме ние да разсъждаваме, щом персонално Бойко Борисов даде дума на хората?! Скоро ще има Данък добавена стойност чудеса и в други браншове. Току-виж храните и медикаментите също ги сполетяло нещо.
И по какъв начин ще се отрази това на живота на българския жител, който доживя рухването на изключителното състояние? Ето по какъв начин: Народът към този момент може да върви по паркове и градинки. Народът може да върви по улиците и по откритите пространства без маски, само че без да се струпва тук и там за щяло и нещяло. Е, няма по какъв начин, ще би трябвало да се носят маски на някои места със съмнителна вентилация, като да вземем за пример градски превоз, магазини и други закрити обществени площи. Едва ли рационален човек ще се разгласи срещу защитните средства в такива условия, само че пък никой властимащ не отвори дума ще се ревизира ли дали изобщо може да се диша на такива места.
Народът може да върви по кръчми, далечен от близък си на безвредно разстояние. Как кръчмарите ще се оправят с рехавия оборот си е тяхна работа. Народът може да върви и на работа, в случай че на работодателя му стиска да му създадат инспекция и да го питат някои неща. Като да вземем за пример за какво чиновниците му са без маски, шлемове, дезинфектанти и фереджета. И за какво в тия времена не им е наел по-голям офис, ами ги е нагъчкал в някаква дядова ръкавичка? За какво си стиска парите, а? Ако индивидът няма безценен автомобил, който да продаде, както предложи министър председателят, закъсва. А никой не взема поради междуфирмената задлъжнялост. На всеки му висят пари и не знае дали ще си ги получи.
Има още какво да се мисли и каже по въпроса за ограниченията, измененията и промерките. Поетапно отварят някои културни и зоологически атракциони. Където българинът не е хукнал да върви, тъй като въпреки всичко има разум в главата си. Засега единствено броят на заболелите от ковид скочи три пъти. Това ни споделиха за положително утро на 13 май. Денят, в който изключителното състояние попадна в обстановка. 
Автор: Спасиана Кирилова
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР